מה הסיבות לקנאה בין בני זוג?
מדי פעם, תודו, אנו נוקטים בפעולות מכוונות על מנת לעורר קנאה בזוגיות. זהו כלי רב עוצמה שלעיתים אנו משתעשעים בו, או שולפים במצבי ייאוש. יש קנאה "בריאה" ויש קנאה שחצתה כל גבול, כזו שהופכת את הקנאי למעין בובת מריונטה, כשהוא שבוי ברגש כל כך עצים המתפעל אותו כמעט ללא שליטה.
קנאה במערכות יחסים רומנטיות היא רגש מוכר וידוע בספרות הרומנטית. הוא מורכב, עוצמתי ורב שכבתי ויכול לנבוע ממספר גורמים או שילובם- חוסר ביטחון אישי, חוויות עבר ופחד מובנה לגבי יציבות מערכת היחסים. אמנם מדובר בתגובה נפוצה ולעיתים טבעית לאיומים הנתפסים על מערכת יחסים, אך הבנת שורשיה וביטוייה חיונית לניהולו ביעילות ועל מנת להבטיח שאינה מערערת את האמון והאינטימיות החיוניים לשותפות בריאה.
מה היא קנאה בין בני זוג?
קנאה יכולה להיות מתוארת כמצב רגשי הנגרם על ידי איומים הנתפסים על מערכת יחסים קרובה, עקב עניין אמיתי או מדומיין של יריב בבן הזוג. רגש זה משלב לרוב אלמנטים של פחד, כעס, פגיעה והשפלה. הדינמיקה של קנאה בין בני זוג נובעת בדרך כלל מהפחד לאבד משהו בעל ערך ולא מהרצון להחזיק אותו באופן בלעדי. בהקשרים רומנטיים, הטריגר לרגש קשה זה מופעל לעתים קרובות על ידי מצבים שבהם בן זוג מרגיש שאדם אחר עלול למשוך את העניין או החיבה של בן הזוג שלו, והוא חש מאוים על ידו.
שורשי הקנאה בין בני זוג
אם יש לך בן זוג קנאי, ואת מרגישה שהקנאה משבשת את דעתו, או אתה חי עם בת זוג קנאית בקטע לא חמוד. אם אתם מרגישים שאתם בתוך סצנה מהסרט חיזור גורלי, הבה ננסה יחד להבין את מקורות הקנאה. הבנה של המקור יכולה לשמש מפתח לטיפול יעיל.
- חוסר ביטחון והערכה עצמית- אנשים עם הערכה עצמית נמוכה עלולים להרגיש לא ראויים לאהבה ולפחד שבן הזוג שלהם עלול לעזוב אותם בשביל מישהו אחר שהם תופסים כטוב יותר.
- טראומות מיחסים קודמים- חוויות קודמות שבהן אמון הופר יכולות לגרום לאדם לצפות לבגידות דומות, מה שמוביל ל"קנאה מונעת".
- סגנונות התקשרות- אלו עם סגנונות התקשרות חרדתיים עשויים להפגין רמות גבוהות יותר של קנאה בשל הפחדים המובנים שלהם מנטישה וחוסר ודאות במערכות יחסים.
- גורמים תרבותיים וחברתיים- נורמות חברתיות ורקע תרבותי משפיעים על תפיסות של רכושנות ובלעדיות במערכות יחסים, ומעצבים את מה שמעורר קנאה או נתפס כשגרתי עבור אחד מבני הזוג, בעוד שהצד השני נוהג אחרת מהמצופה כביכול.
קנאה בריאה VS קנאה לא בריאה
בכל הקשור בקנאה המרחק בין נפוץ לנפיץ הוא קצר. כפי שאמרנו, יש משהו נעים בבן זוג המקנא לך בצורה מתונה ומשעשעת. באיזשהו אופן זו צורה מסוימת להביע אהבה או רצון לחלוק חיים יחד, או לחילופין לאותת שמערכת היחסים זקוקה לתשומת לב. לפיכך ניתן לומר שקיימת קנאה בריאה, כזו הנמצאת תחת שליטה. אבל כיוון שזהו רגש מורכב בעל יכולות הצפה מהירות, כדאי לשים לב לניואנסים כבר בתחילת הדרך. בן זוג קנאי יכול בהמשך להפוך לבן זוג אלים, בין אם פיזית ובין אם רגשית.
איך נראית קנאה בריאה?
קנאה בריאה פועלת כאינדיקטור ברמה נמוכה למחויבות ולאהבתו של האדם, ומניעה את בני הזוג לעסוק בהתנהגויות המאשרות מחויבות ומתייחסות לבעיות ביחסים.
כיצד תזהו קנאה לא בריאה?
קנאה לא בריאה מאופיינת ברכושנות, התנהגויות הרסניות והאשמות לא רציונליות. הדבר יכול להוביל עד כדי התעללות רגשית, חוסר שליטה בהתנהגויות, אפיזודות זעם ופגיעה אנושה באמון ובמערכת היחסים.
אסטרטגיות לניהול קנאה – 6 צעדים לקראת זוגיות נקיה מקנאה משבשת
תקשורת פתוחה וכנה
טפחו סביבה שבה ניתן לדון בגלוי ברגשות ללא חשש מלעג או ביטול. זה לא פשוט אבל מומלץ לדבר על רגשות הקנאה המתעוררים. אולי תצליחו להפחית את עוצמתם ולעשות סדר במחשבות שאולי הפליגו למחזות הדמיון המופרז.
בניית אמון באמצעות שקיפות
תרגלו התנהגויות המחזקות אמון. אלו כוללות שיתוף מידע על היום יום שלכם, שמירה על הסכמים בלתי כתובים בינכם ודבקות באמינות החל מהדברים הקטנים והשוליים וכלה ברומו של עולם. דווקא במקומות הקטנים שאתם נתפסים על שקר או איך נאמר- אמת סלקטיבית, אלו אותם מקומות שוברי אמון למרחקים ארוכים.
שיפור הערכה עצמית
עסקו בהתפתחות אישית לבניית ביטחון עצמי. בין אם טיפול, תחביבים ופעילויות חברתיות המחזקות תחושת ערך עצמי ללא תלות בקשר.
הגדרה וכיבוד גבולות
נסחו את הגבולות בבירור וקבעו משא ומתן לגבי אינטראקציות עם אחרים ששני בני הזוג מרגישים נוח איתם. זה בהחלט יכול למנוע התעוררות קנאה מיותרת.
חפשו הדרכה מקצועית
במקרים של קנאה מתמשכת, לא הגיונית, פנייה ליועץ או למטפל יכולה להיות מכרעת. אלו יכולים להציע אסטרטגיות להתמודדות עם קנאה ולשפר את הדינמיקה של מערכת היחסים.
צ'ק-אין שגרתי
קבעו צ'ק-אין שגרתי ודברו על מצב בריאות מערכת היחסים והרגשות האינדיבידואלים שלכם. דיאלוג מתמשך יכול להקדים תרופה למכה ולהרדים קנאה מתעוררת.
איך להתמודד עם בן זוג קנאי?
נניח ואתם כבר מתרגלים את ששת הצעדים לעיל ובכל זאת, בן או בת זוגכם לא מצליחים להשתלט על רגשות הקנאה המציפים אותם.
כך כדאי לנהוג:
- אמפתיה וביטחון- הפגינו אמפתיה כלפי רגשות קנאה. הרגיעו את בן הזוג שלכם במחויבות ובחיבה שלכם באופן קבוע כך שיאמין שאין בסיס פורנזי לתחושותיו.
- עודדו עצמאות- תמכו בבן הזוג בעיסוקים הבונים את העצמאות וההערכה העצמית שלו. עידודם ליצירת תחביבים וחברות מחוץ למערכת היחסים יכולה להפחית את תחושות התלות והקנאה.
- בדק בית- עצרו רגע לבדוק את עצמכם, אולי אתם מתנהלים בעולם באופן פתוח ומתגרה? לאו דווקא על מנת לעורר קנאה, אלא כי כאלה אתם, חופשיים ומאושרים. אולי לרגש הקנאה של בן הזוג שלכם יש בסיס כלשהו וכדאי רגע לעצור, להקשיב ולהבין את המקום שלכם (אם קיים כזה) בתחושות שהוא מעלה.
לסיכום
הפכו את הקנאה לנתיב לצמיחה. קנאה, כשהיא מטופלת בזהירות, בהבנה ובתקשורת בונה, יכולה להפוך ממשבש מערכות יחסים פוטנציאלי לזרז צמיחה וחיבור עמוק יותר. על ידי ניהול יזום של הקנאה והטריגרים שלה, זוגות יכולים לבנות מערכת יחסים איתנה שהיא מעבר לבטוחה, אלא ממש מספקת ומעשירה רגשית.
תוכן עניינים
השאירו פרטים
ד”ר אורית ארבל
ד"ר אורית ארבל מפתחת שיטת הטיפול הידועה כ”מרתון הזוגיות הפרטי”
הביאה את יסודות השיטה מארצות הברית לישראל לפני למעלה מ- 20 שנה.