החיפוש אחר חברות, המובלע לעתים קרובות במונח זוגיות הוא היבט בסיסי של החוויה האנושית. הדחף המולד, הצורך המושרש בנו מגיל צעיר, מתרחב בהמשך חיינו, מעבר להתניה חברתית גרידא או לשאיפה להגשמה רומנטית. במאמר שלפניכם, נתעמק בצורך האנושי לזוגיות, בדגש על זוגיות בריאה. למה צריך זוגיות? החשיבות של שותפויות בריאות, ומתי ייתכן שיהיה צורך לשקול מחדש את הקשרים שאנו מחזיקים על אף הדחף העמוק להיאחז ולא לשחרר.
דיונים רבים כבר נסובו סביב השאלה האם הפוליגמיה האורתודוקסית היא אכן המבנה החברתי המשפחתי הבסיסי הטבוע בנו, בני האדם. האם אין הטבע שלנו מכוון ל"להקות גדולות יותר" או שמא לבדידות משמימה כפי שנהוג אצל חלק מהחיות? ובכן, למרות שייתכן ואנשים שונים מעדיפים צורות שונות, נראה שהמשיכה לזוגיות, של שני אנשים, היא המודל הטבעי והמועדף על הרוב ולא בכדי. החיפוש אחר זוגיות ואהבה הוא כבר מזמן לא יצר הישרדותי גרידא אלא מושא עמוק יותר המעניק משמעות והופך את החיים לקלים, מרתקים, שמחים ומלאים יותר.
למה צריך זוגיות?
מעבר לכל האמור לעיל ולצורך האנושי הבסיסי לזוגיות הטבוע ב DNA שלנו, לזוגיות בריאה יש הרבה מה להציע לנו ברמה הפנימית מעבר לשרידות ושמירה על המשכיות.
תמיכה וצמיחה רגשית
זוגיות בריאה מספקת מרחב תומך לצמיחה אישית, ביטוי רגשי וניווט באתגרי החיים ויכולה לשמש כזרז לצמיחה אישית. בכוחה לאתגר אנשים להתעמת עם הפחדים שלהם, לפתח עוצמות חדשות ולטפח אמפתיה והבנה.בריאות
גופנית ונפשית
מחקרים רבים הראו שמערכת יחסים יציבה ואוהבת יכולה להוביל לבריאות כללית טובה יותר, כולל רמות מתח נמוכות יותר וירידה בסיכון למחלות רבות. וכך אנשים במערכות יחסים יציבות ואוהבות נוטים ליהנות מבריאות טובה יותר. הם חווים שיעורים נמוכים יותר של מחלות לב, דיכאון וחרדה, ולעתים קרובות הם גם נהנים מתוחלת חיים ארוכה יותר.
תחושת שייכות
מערכות יחסים נותנות לנו תחושת שייכות ומטרה, התורמת גם היא לרווחתנו הכללית.
חוויות משותפות
חוויות החיים, בין אם יומיומיות ובין אם יוצאות דופן, הופכות לעשירות יותר כאשר הן משתפות עם בן זוג.
זוגיות משחר האנושות
בני אדם הם מטבעם יצורים חברתיים, מחווטים לחיבור ולוויה. מערכות יחסים, במיוחד רומנטיות, ממלאות צרכים רגשיים עמוקים כמו אהבה, אינטימיות ותחושת שייכות. הן מציעות תמיכה רגשית, שיתוף בעומסי החיים ובשמחות, הרגשה של אנחנו מובנים ומוערכים. תחושת הקשר הזו אינה רק מבנה חברתי אלא צורך אנושי מרכזי. האבולוציה של יחסים בין אישיים מספרת את התקדמות האנושות מאינסטינקטים הישרדותיים ראשוניים למבנים חברתיים מורכבים.
בעידן של בני אדם מוקדמים, מערכות יחסים מונעות בעיקר על ידי צרכי הישרדות בסיסיים. שותפויות נוצרו למטרות הולדה, הגנה ושיתוף משאבים. מושג זה משתקף גם בנרטיבים תנ"כיים מוקדמים, שבהם מערכות יחסים שימשו לעתים קרובות תפקידים פונקציונליים בתוך מבנים חברתיים ומשפחתיים, תוך התמקדות בשושלת, בריתות, ולעתים אף מנדטים אלוהיים. בהתקדמות לתקופות הקלאסיות ובימי הביניים, הופעתן של היררכיות חברתיות, והמורכבות ההולכת וגוברת של חברות אנושיות הכניסו ממדים חדשים לתוך מערכות יחסים, כולל בריתות פוליטיות ושיקולים כלכליים.
המושג של אהבה רומנטית, על אף שהיה נוכח בזמנים קדומים בצורות שונות, החל אידיאליזציה בולטת יותר במהלך העידן הרומנטי אשר עיצב את אופן ההסתכלות והרדיפה של קשרים אישיים. בתקופה המודרנית, האבולוציה נמשכת עם הטכנולוגיה שמחוללת מהפכה באינטראקציות הבין-אישיות. הופעתן של תקשורת דיגיטלית, מדיה חברתית ופלטפורמות היכרויות מקוונות שינתה את הדרך בה אנשים מתחברים, מתאהבים ומתחזקים מערכות יחסים. כלים אלו הרחיבו את האפשרויות למערכות יחסים מעבר לגבולות גיאוגרפיים וחברתיים אך גם הציגו אתגרים ודינמיקות חדשות.
מערכות היחסים של היום מאופיינות בשילוב של אלמנטים מסורתיים ומודרניים, תוך התמקדות הולכת וגוברת בהגשמה אינדיבידואלית, חיבור רגשי וצמיחה הדדית. התפתחות זו משותפויות מבוססות הישרדות לקשרים רגשיים מורכבים משקפת את ההסתגלות המתמשכת של יחסי אנוש לנופים תרבותיים, טכנולוגיים וחברתיים משתנים. איך שלא נהפוך את זה, מפעם ועד היום- זוגיות, גם אם שנתה את פניה לאורך השנים, תמיד הייתה שאיפה אנושית.
האם רווקות היא בחירה תקפה?
למרות שמערכות יחסים יכולות להציע יתרונות רבים, חשוב להיכנס אליהם מהסיבות הנכונות. מערכת יחסים צריכה להיות מושתת על כבוד הדדי, אהבה ושיפור חייו של הפרט בתוך הדו. זוגיות איננה פתרון לבדידות או אמצעי להגשמת ציפיות חברתיות. ההחלטה להיות בזוגיות צריכה לבוא ממקום של רצון לחלוק את חייך, לא מתוך תחושת הכרח או לחץ. אימוץ אינדיבידואליות- בעוד שמערכות יחסים מציעות יתרונות רבים, חשוב להכיר בכך שרווקות היא בחירה נכונה ומספקת עבור רבים. אימוץ אינדיבידואליות ומציאת שביעות רצון בחברה הינה היבט מכריע של רווחה אישית.
לסיכום
מערכות יחסים הן חלק בלתי נפרד מהרווחה הרגשית והפסיכולוגית שלנו כשחלק בלתי נפרד ממהות היחסים היא גם תחושת המשיכה הרגשית העוטפת את היחסים. תחום הזוגיות הוא מתגמל כמו שהוא מאתגר. זוגיות דורשת לא רק מחויבות לזולת אלא גם מחויבות כלפי עצמו – לצמוח, לתקשר ולתרום לשותפות מעשירה הדדית. בין אם במרדף אחר מערכת יחסים, תחזוקה של זוגיות או ההחלטה לאמץ רווקות, המסע הוא אישי מטבעו ומשפיע עמוקות על הדרך שלנו להגשמה והבנה עצמית.
תוכן עניינים
השאירו פרטים
ד”ר אורית ארבל
ד"ר אורית ארבל מפתחת שיטת הטיפול הידועה כ”מרתון הזוגיות הפרטי”
הביאה את יסודות השיטה מארצות הברית לישראל לפני למעלה מ- 20 שנה.