חרדת נטישה היא מצב פסיכולוגי המתאפיין בפחד עמוק ומתמשך מפני נטישה על ידי אחרים והישארות "לבד". ככל שהאדם כלפיו ישנו החשש מחזיק בחלק משמעותי יותר בחיי הסובלים מחרדת נטישה, כך הפחד עמוק ומשתק יותר. פחד זה נובע לעתים קרובות מחוויות מוקדמות של אובדן, הזנחה או טיפול לא עקבי, המוביל לרגישות מוגברת לכל איום הנתפס ככזה שעלול להוביל לפרידה או דחייה במערכות יחסים אצל מבוגרים.
אנשים עם חרדת נטישה עלולים להפגין התנהגויות כמו "דביקות", תלות, צורך מופרז בביטחון או הימנעות מאינטימיות מתוך תפיסה שאינטימיות תעמיק את הקשר ואיתו את הכאב כשיגיע האובדן, כלומר – הנטישה. מצב זה יכול להשפיע באופן משמעותי על יכולת האדם ליצור ולשמור על מערכות יחסים יציבות ובריאות.
תחילתה של חרדת נטישה בזוגיות וביטוייה
כאמור, חרדת נטישה היא תחושה פנימית של פחד עז מעזיבה של אדם קרוב. פחד מנטישה בזוגיות עלול לקבל ביטוי בעוצמות גבוהות במיוחד בדינמיקה הסבוכה בלאו הכי של מערכות יחסים רומנטיות. חרדה המאופיינת בפחד עז שהאדם שאתם אוהבים עלול לעזוב אותכם, להיפרד או פשוטו כמשמעו- לנטוש אתכם תשפיע באופן ישיר ודרמטי על ההתנהגויות והתגובות כלפי בן הזוג, בצורה מאד לא חיובית. חרדת נטישה יכולה להשפיע על היכולת ליצור ולשמור על קשרים רומנטיים בריאים ומספקים. זה עלול להוביל אנשים להתנהג בתלות יתר, להיות חשדניים או קנאיים בצורה בלתי סבירה, או לנסות למנוע את הכאב מנטישה עתידית על ידי התרחקות רגשית.
בדינמיקה זוגית, חרדת נטישה עשויה להתבטא במספר אופנים והם:
- תלות יתר בבן הזוג לתמיכה רגשית.
- רגישות יתר לשינויים במצב הרוח או בהתנהגותו של בן הזוג.
- קנאה קיצונית ואף רכושנות.
- צורך באישור ובביטחון תמידי לאהבה ומחויבות.
- הימנעות מאינטימיות עקב חשש מאובדן או דחייה בסופו של דבר.
זיהיתם בעצמכם חלק מהדפוסים הללו? רוצים לדעת מה ניתן לעשות? נתחיל מלהבין את הגורמים האפשריים למצב.
למה זה קורה לי? 3 סיבות עיקריות
חרדת נטישה נובעת לעתים קרובות מחוויות חיים מוקדמות, החל בשלבי החיים הפרה-היסטוריים שלנו כשעוד ניגבנו את האף עם השרוול ועד פגיעה שנחוותה אצלינו כאנשים בוגרים:
- חוויות ילדות- חוויות של חוסר יציבות, נטישה או הזנחה בילדות, הורים שלא היו עקביים רגשית, עזיבה או חלילה מוות של הורה, דינמיקה משפחתית שגרמה לילד להרגיש חוסר ביטחון ובלתי רצוי.
- חוויות למבוגרים- מערכות יחסים רומנטיות קודמות שכללו פגיעה רגשית, כגון בגידה, נטישה או דינמיקה רעילה.
- בעיות דימוי עצמי והערכה עצמית- אנשים עם הערכה עצמית או דימוי עצמי נמוך עשויים להיות פגיעים יותר לפחד נטישה.
טיפול בחרדת נטישה במערכות יחסים- 4 דרכים
מודעות עצמית ותקשורת
הבנת הפחדים של עצמך והעברתם לבן הזוג הוא הצעד הראשון. כדאי לבטא את חוסר הביטחון מבלי להטיל אשמה או אחריות מיותרת על השותף. באופן זה יתכן ותקבלו חיזוק לתחושה שאין בסיס ממשי לחרדה שלכם.
לקריאה על תקשורת בין בני זוג היכנסו למאמר >> תקשורת מקרבת בין בני זוג
טיפול פרטני
עיסוק בטיפול פרטני יכול להועיל להתעמקות בסיבות השורש לחרדת נטישה ולפיתוח אסטרטגיות התמודדות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יעיל במיוחד בטיפול באמונות ודפוסי חשיבה לא רציונליים.
ייעוץ זוגי
בייעוץ זוגי, מטפלים יכולים לעזור לבני הזוג להבין כיצד חרדת נטישה משפיעה על מערכת היחסים שלהם. הטיפול מספק כלים לשני בני הזוג לתמוך זה בזה, לשפר את התקשורת ולעודד התקשרות בטוחה.
בניית אמון וביטחון
ביסוס שגרה וטקסים המחזקים את הביטחון והאמון בתוך מערכת היחסים יכולים למתן את תחושות הנטישה. זה כרוך בהתנהגות עקבית, אמינה ואמפתיה הדדית.
לסיכום
חרדת נטישה, על אף שהיא מאתגרת, אינה בלתי ניתנת למיגור, במיוחד בהקשר של מערכות יחסים. באמצעות שילוב של מודעות עצמית, התערבות טיפולית ומאמץ משותף בתוך מערכת היחסים, זוגות יכולים לנווט את הפחדים הללו ולחזק את תחושת הביטחון. המטרה היא לטפח סביבה בטוחה, בה שני בני הזוג מרגישים מוערכים ובטוחים ויציבים במקומם, ניתן להפוך את פחד נטישה במערכות יחסים להזדמנות לחיבור עמוק יותר.
תוכן עניינים
השאירו פרטים
ד”ר אורית ארבל
ד"ר אורית ארבל מפתחת שיטת הטיפול הידועה כ”מרתון הזוגיות הפרטי”
הביאה את יסודות השיטה מארצות הברית לישראל לפני למעלה מ- 20 שנה.