חסימה רגשית בזוגיות- כשהלב נעול והמילים לא יוצאות

14/10/2024

אם מפעם לפעם ובתדירות הולכת וגוברת את חשה כאילו המשפט "אני אני מדברת אל הקיר" מתעורר לחיים, אם בן או בת הזוג שלכם משולים לקיר בטון רגשי משוריין, את או אתה מנסים לדבר, לשתף, להתקרב אבל מנגד עומד הר של שתיקה ואדישות? אם כן, יתכן שאתם מתמודדים עם תופעה שנקראת "חסימה רגשית בזוגיות". בואו נצלול לעומק התופעה הזו, ונגלה איך אפשר לפרוץ את המחסום ולהחזיר את הרגש לזוגיות שלכם. תכינו את הקונגו – אנחנו הולכים לנפץ כמה חומות.

אם אתם חווים חסימה רגשית בזוגיות תוכלו לפנות אליי ואצור קשר בהקדם:

טופס בפוסט

מהי חסימה רגשית בזוגיות?

חסימה רגשית בזוגיות היא מעין מסך בלתי נראה שעומד בין בני הזוג. זה מצב שבו אחד מבני הזוג (או שניהם) מתקשה להביע רגשות, לשתף בחוויות רגשיות או להגיב באופן רגשי למצבים שונים. זה יכול להתבטא אפילו בקושי לומר אני אוהב אותך, בהימנעות משיחות עמוקות, או אפילו בהתעלמות מוחלטת ממצבים רגשיים של בן הזוג שממו מה שמתפרש כהתנהגות נטולת רגישות או בקיצור אלקסיתימיה.

 

מי בדרך כלל "סובל" מזה?

למרות שחסימה רגשית יכולה להופיע אצל כל אחד, היא נפוצה יותר אצל גברים. אין זה אומר שנשים חסינות לזה ממש לא. אבל בשל סטריאוטיפים חברתיים ודפוסי חינוך, גברים רבים גדלים עם המסר שגברים לא בוכים או שלהביע רגשות זה חולשה. תודו שזה קצת מוזר, הרי כולנו בני אדם עם לב פועם, אבל זו המציאות נכון להיום.

 

למה זה קורה? מאחורי הקלעים של אלקסיתימיה (חסימה רגשית)

  • חינוך וסביבה- כפי שציינו, הרבה פעמים זה מתחיל מהבית. "תהיה גבר", "אל תבכה", "תתאפק" כל אלה משפטים שיכולים להוביל לחסימה רגשית בעתיד.
  • טראומות עבר- חוויות קשות מהעבר יכולות לגרום לאדם "לסגור" את עצמו רגשית כמנגנון הגנה.
  • אלקסיתימיה- מצב פסיכולוגי שבו אדם מתקשה לזהות ולתאר רגשות. זה כמו להיות עיוור צבעים, רק שבמקום צבעים מדובר ברגשות.
  • פאסון- לפעמים, הימנעות מהבעת רגשות נובעת מפחד להיות חשוף ופגיע.
  • דפוסי תקשורת לקויים- אם מעולם לא למדנו איך לתקשר באופן רגשי, איך נדע לעשות זאת בזוגיות?
  • מתח בזוגיות, אמון שנפגע, משברים מתמשכים ובלתי פתורים עשויים לגרור עימם אדישות ואיבוד עניין אמיתי.

 

איך מטפלים בחסימה רגשית? פותחים את הלב (ואת הפה)

אם אתה מוצא את עצמך מואשם בכך שאתה בן זוג שלא מביע רגשות, אם הוא קורא לך מלכת הקרח, ייתכן כי יש בינכם מחסום רגשי. מסוג המחסומים המבקשים לפקוע ולהתפוגג, הבשורה הטובה היא, שאם יש בכם רצון לשבור את החומות, זה אפשרי. הינה כמה נקודות עליהם תצטרכו לעבוד:

תקשורת פתוחה

זה נשמע מובן מאליו, אבל זה המפתח. דברו על זה. הסבירו לבן הזוג איך אתם מרגישים כשהוא לא משתף או לא מביע רגש נגדי. פתחו הכל, אבל עשו זאת בנעימות. נימה תוקפנית תשיג בדיוק את ההפך ותצמצם את שיתוף הפעולה עוד יותר.

טיפול זוגי

לפעמים צריך מישהו שלישי, מקצועי, בעל נקודת מבט אובייקטיבית ונקייה מהאשמות שיעזור לפתוח את הצוהר הרגשי. להסבר מלא על טיפול זוגי היכנסו >> המאמר המלא של דוקטור אורית ארבל על טיפול זוגי

לתרגל מודעות לרגשות

למדו לזהות את הרגשות של עצמכם, זה יקל עליכם להתחבר לעולם באופן רגשי . התחילו עם "איך אני מרגיש עכשיו?" כמה פעמים ביום.

יומן רגשי

אחת הדרכים הידועות והמוצלחות להציף תובנות רגשיות היא דרך הכתיבה. יש שיואמרו כתיבה אינטואיטיבית, כזו שנעשית ללא עריכה או ניסוחים מחודדים. ממש מהיד לדף. זו יכולה לעזור לפתח מודעות רגשית. נסו לכתוב על החוויות והרגשות שלכם מדי יום.

סבלנות וחמלה

זכרו, שינוי לוקח זמן. היו סבלניים עם עצמכם ועם בן הזוג.

 

האם זה אומר משהו על הזוגיות שלנו?

בן זוג שלא מביע רגשות או לוקה בחסימה רגשית לא בהכרח מעיד על בעיה בזוגיות עצמה. התנהגות נטולת רגישות יכולה להיות תסמין של קשיים אישיים שאחד מבני הזוג מתמודד איתם. עם זאת, אם לא תטפלו בה, היא עלולה להוביל לריחוק בזוגיות, לקשיים בתקשורת ומכאן המדרון רק הופך תלול וחלקלק יותר. אז אל תקחו את זה אישית, יתכן שזה לא קשור אליכם ישירות, אבל לזוגיות שלכם יכולה להיות נזק משני בסיטואציה ואת זה אנחנו לא רוצים.

 

האם צריך לחשוש מזה לעתיד?

אז כאמור, אין צורך לחשוש, אבל בהחלט יש צורך לטפל. חסימה רגשית היא כמו אבן קטנה בנעל בהתחלה היא רק קצת מציקה, אבל אם לא תוציאו אותה, היא תהיה בלתי נסבלת ובהמשך גם תפצע. הבשורה הטובה היא שבעזרת עבודה משותפת, סבלנות עזרה מקצועית במידת הצורך, אפשר לפתוח את הסכר הרגשי ולאפשר לרגשות לזרום בחופשיות.

 

לסיכום

חסימה רגשית היא אתגר, אבל לא גזירת גורל. בתוך השגרה השוחקת קיימת האפשרות שלא תשימו לב כל כך שהחסימה קיימת כי גם ככה אין לכם דקה להחליף שתי מילים. אבל אם תהיו קשובים לעצמכם ולחרדתכם תמצאו כי קיימת ביניכם חסימה רגשית. אל חשש. עם הבנה, סבלנות ועבודה משותפת, אפשר לפתוח את הלב ולחזק את הקשר הזוגי. בסופו של דבר, כולנו רוצים להרגיש מובנים, אהובים ומוערכים ושואפים יותר גבוה.

חסימה רגשית בזוגיות

תוכן עניינים

 השאירו פרטים

טופס עמוד צרו קשר

ד”ר אורית ארבל

ד"ר אורית ארבל מפתחת שיטת הטיפול הידועה כ”מרתון הזוגיות הפרטי”
הביאה את יסודות השיטה מארצות הברית לישראל לפני למעלה מ- 20 שנה.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

קנאה בזוגיות

קנאה בזוגיות – מחמאה או נורה אדומה?

מה הסיבות לקנאה בין בני זוג? מדי פעם, תודו, אנו נוקטים בפעולות מכוונות על מנת לעורר קנאה בזוגיות. זהו כלי רב עוצמה שלעיתים אנו משתעשעים בו, או שולפים במצבי ייאוש.…

קרא עוד »

שתיקה בזוגיות – חוסר תקשורת בזוגיות

במצבים מסוימים יש אנשים שמגיעים למצב בו שוררת שתיקה בין בני זוג כאשר הם נמצאים יחד באותו חדר. לחזור הביתה מהעבודה או מהעיסוקים השונים ולא לפתח שיחה או להנות מתקשורת…

קרא עוד »
חוסר ביטחון בזוגיות

חוסר ביטחון בזוגיות – כל סודות הביטחון במערכת יחסים

חוסר ביטחון במערכות יחסים הוא נושא שכיח המשפיע על זוגות רבים, לעתים קרובות מוביל למצוקה רגשית משמעותית ובמקרים חריפים להתמוטטות התקשורת בין בני זוג. הדבר עלול לעטות פנים שונות ולבא…

קרא עוד »

ריחוק בזוגיות – ביחד אבל קצת לבד

יש כל מיני סוגים של זוגיות בעולם ואין זוגיות אחת יכולה להקרין או לספר על מצב הזוגיות שלכם. כל ניסיון להשוות בין הזוגיות שלכם לאחת אחרת לא יוכל להוביל אתכם…

קרא עוד »
חרדת נטישה בזוגיות

האם אתם סובלים מחרדת נטישה בזוגיות? בחנו את עצמכם

חרדת נטישה היא מצב פסיכולוגי המתאפיין בפחד עמוק ומתמשך מפני נטישה על ידי אחרים והישארות "לבד". ככל שהאדם כלפיו ישנו החשש מחזיק בחלק משמעותי יותר בחיי הסובלים מחרדת נטישה, כך…

קרא עוד »
זוגיות ללא אהבה

אוהבת לא אוהבת- זוגיות ללא אהבה

בעולם הניואנסים של מערכות יחסים, צצים לעיתים קרובות מושגים כמו נישואים ללא אהבה או במילים יותר מכובסות "שותפויות", ומביאים עמם אינספור שאלות ומורכבות. בעוד שאהבה נתפסת באופן מסורתי כאבן היסוד…

קרא עוד »

צרו איתנו קשר לכל שאלה »

טופס עמוד צרו קשר
דילוג לתוכן