מתי הזמן הטוב ללכת לטיפול?
רבים תוהים ואף מתקשים למצוא את הזמן הנכון והכנה ללכת לטיפול זוגי.
באופן אידיאלי, איננו רוצים למצוא מטפל בעיצומו של משבר אמון זוגי . אבל זה בערך כמו שאתה אמור ליצור מערכת יחסים עם רופא מעולה לפני שאתה חולה. בתיאוריה זה נחמד, אבל כולנו עסוקים, וקשה למצוא רופאים טובים ואף קשה יותר לשריין אותם בלוח הזמנים. רובנו לא מתכוונים לעשות את עבודת הבית מראש אם אין שום דבר רע בדחיפות.
אבל כדאי לפחות לשקול את האופציה הזו. "הלוואי שעוד זוגות היו מגיעים לטיפול לפני שהייתה להם בעיה קטסטרופלית" אומרת מטפלת זוגית ידועה. "ייעוץ זוגי יכול להיות משאב נהדר בזמן שאתה עובר אירוע חיים ספציפי. אך למעשה ייעוץ זוגי יכול לסייע לך לחזק אזורים חלשים במערכת היחסים שלכם ולייצר תקשורת מקרבת ועוטפת שתעזור לכם לצלוח לא רק את האתגרים הגדולים אלא פשוט את החיים המשותפים לאורך השנים." במובן זה, ייעוץ זוגי יכול להיות מונע. הזוגיות שלכם תהיה במצב הרבה יותר טוב בהתמדדות עם דברים גדולים כאשר הגעתם לטיפול לפני פיצוץ גדול. הדבר מספק קרקע פורייה לעבודה זוגית נכונה ובנוסף לא יהיה עליכם לחץ למצוא מטפל מהר ותוכלו לבחור אותו בקפידה.
איך למצוא מטפל?
מציאת מטפל נכון בשביל טיפול זוגי יכול להיות החלק הקשה ביותר. תתכוננו להקדיש זמן – כמה שבועות, ואפילו חודשים – ולראות לפחות כמה אנשים שונים. ולפני שאתה בכלל מתחיל, שוחח עם בן / בת הזוג שלך על איזה אווירה הם מחפשים, וגורמים אחרים שעשויים להיות חשובים לשניכם. מהן דרישות המיקום והזמן שלך? האם יש לך העדפה מגדרית או שאתה רוצה מישהו מרקע תרבותי מסוים? תוכלו לבדוק גם עם הסביבה שלכם , אנשים שאתם יודעים שהיו בטיפול ואולי יש להם המלצה, רופא שאתם מכירים או פסיכולוג שמכיר קולגות מהתחום. תמיד ניתן גם לחפש באינטרנט במאגרי מטפלים מקצועיים לפני הפגישה וודאו מה שכר הטרחה שלהם מה הרקע שלהם והניסיון הטיפולי. כך או כך תגיעו יחד לנסיון ותראו איך המרחב הטיפולי מרגיש לכם.
מה אם אחד מכם פחות מחוייב לתהליך לטיפול?
השאיפה היא ששניכם תגיעו מחויבים לתהליך באותה מידה, אך רוב הסיכויים שאחד מבני הזוג יהיה עסוק ומסור לטיפול יותר מהשני. זה טבעי אך צריך לתת לזה מקום בשיח המשותף וליידע את בן הזוג כי הם מעריכים את נכונותו להגיע ולהציע לראות את זה כמקום שמאפשר לו להגיד את כל אשר על ליבו ולהביע את רגשותיו מאחר וזהו לא רחוב חד סטרי צריך שני אנשים בכדי לשנות את התנועה הזוגית. בנוסף אל תשכחו שמטפל טוב יודע לעשות את העבודה בהקשר הזה. עליכם להביא את בן הזוג לפתח הדלת ומשם המטפל ייקח את זה ויסחוף פנימה את בני הזוג למרחב בריא. אם אחד מכם לא מרגיש בנוח עם הכיוון שהטיפול הולך, אל תפסיקו עדיין – דברו קודם עם המטפל שלכם. הרבה אנשים חושבים שהם יפגעו ברגשות המטפל שלהם אם הם אומרים שלא נעים להם בחדר, או מוטרדים ממשהו שהמטפל אמר אבל האמת היא שבעת לימודי ייעוץ זוגי המטפלים לומדים על כך ואילו מטפל טוב צריך לקבל בברכה את המידע הזה, ולא להתגונן. סוג כזה של תקשורת יכול למעשה להוביל לשיחות פוריות מאוד. כמובן שחלק מהמטפלים לא ידעו לעשות זאת לכן חשוב לבחון כמה אופציות לפני שמתחילים.
מהם התוצאות של טיפול זוגי?
לעיתים גם המטפל הכי טוב לא יכול להציל מערכות יחסים מסוימות. לפעמים זוגות מגיעים לטיפול כשהם לא בטוחים שהם רוצים שיצילו את מערכת היחסים שלהם. כמטופלים כל מה שאתם צריכים זו מחויבות לשתף פעולה באופן אקטיבי גם אם אינכם יודעים אם תרצו להשאר במערכת היחסים הזו. זה בסדר אם אתם מחויבים לאדם האחר, אבל הדבר החשוב ביותר הוא שאתם מחויבים לפעול לשיפור הקשר. ואז זה win-win. גם אם היחסים בסופו של דבר לא עובדים, אתם עדיין לומדים משהו מהתהליך. כמו כן, תהיו מפורשים לגבי יעדיכם. זה רעיון טוב, בפגישות הראשונות, להבין יעד אחד או שניים שאתם רוצים לעבוד עליו כזוג, ואז לעשות בדיקות תקופתיות בדרך כדי לראות היכן אתה נמצא. לפעמים קשה למדוד התקדמות. יכול להיות שרק התחושה עברה, או שחל שינוי קטן בהתנהגות. אבל חשוב לשים לב. אפילו החלקים הקטנים ביותר של התקדמות הם התקדמות.
ניתן להסיק כי טיפול זוגי הינו תהליך חשוב עבור זוג ועבור כל אדם בקשר בפרט. לוקח זמן למצוא את המטפל הנכון. ואם כבר מצאתם וודאו כי הגעתם מחויבים יחד לתוך התהליך וכך תוכלו להפיק את המירב.
תוכן עניינים
השאירו פרטים
ד”ר אורית ארבל
ד"ר אורית ארבל מפתחת שיטת הטיפול הידועה כ”מרתון הזוגיות הפרטי”
הביאה את יסודות השיטה מארצות הברית לישראל לפני למעלה מ- 20 שנה.