אינטימיות בזוגיות- חומר למחשבה

12/08/2024

אינטימיות במערכות יחסים, המכונה לעתים קרובות קרבה רגשית או קשר עמוק בין בני זוג, היא היבט בסיסי של זוגיות רומנטית בריאה. היא מקיפה ממדים שונים, כולל אינטימיות רגשית, פיזית, אינטלקטואלית וחווייתית.

אינטימיות רגשית כרוכה בשיתוף רגשות אישיים והיותם פגיעים אחד עם השני, בעוד שאינטימיות פיזית כוללת התנהגויות חיבה כמו חיבוקים, נשיקות ופעילות מינית. אינטימיות אינטלקטואלית כרוכה בשיתוף מחשבות ורעיונות, ואינטימיות חווייתית מתייחסת לפעילויות וחוויות משותפות המחזקות את הקשר בין בני הזוג. ממדים אלו של אינטימיות יוצרים חיבור עמוק ורב שכבתי ההכרחי לשגשוג היחסים בתוך מורכבות החיים המשותפים. האינטימיות היא מעין תחושה חמקמקה שעושה את כל ההבדל בין שותפים לדירה לשותפים לחיים.

 

אינדיקטורים לחוסר אינטימיות בזוגיות

כמו מחסור בוויטמינים, גם לחוסר אינטימיות בזוגיות ישנם סממנים. זיהוי חוסר אינטימיות במערכות יחסים עלול להיות מאתגר, אך ישנם מספר אינדיקטורים היכולים לאותת על הבעיה. הינה כמה פרמטרים מרכזיים שכדאי שידליקו נורה אדומה.

ריחוק רגשי

קרבה רגשית היא הבסיס למערכת יחסים אינטימית. ריחוק זה מתבטא לעתים קרובות כחוסר רצון לחלוק חוויות או רגשות אישיים, הימנעות משיחות עמוקות או משמעותיות ולבסוף לתחושת ריחוק ובידוד.

ירידה במשיכה גופנית

הפחתה ניכרת במגע הגופני, הכוללת גם מגע עדין כמו החזקת ידיים ונמשכת גם לחדר המיטות ונסיגה מהפעילות מינית. חיבה גופנית היא דרך מובהקת להביע אהבה ואכפתיות, והיעדרה עלול להעיד על בעיות בסיסיות במערכת.

חוסר תקשורת בזוגיות

שיחות הופכות לשטחיות, ונכרת הימנעות עד כדי התעלמות מנושאים חשובים. שיח רדוד, חסר אמפתיה והקשבה. תקשורת לא בריאה משקפת מערכת יחסים חסרה אשר לאורך זמן תגרום לבני הזוג לחוש כי האינטימיות בזוגיות שלהם פגה. הם אולי יכולים לתחזק יחד דירת שותפים אבל האינטימיות הבסיסית השמורה למערכת יחסים אינטימית ורומנטית- חסרה. מערך תקשורת אפקטיבי הוא חיוני לביסוס מערכת יחסים חזקה, והתמוטטות שלו עלולה להוביל לאי הבנות וטינה מצטברת.

קונפליקט מוגבר

ויכוחים ואי הבנות תכופים ללא פתרון יכולים להצביע על בעיות אינטימיות בסיסיות. סכסוך הוא טבעי בכל מערכת יחסים, אבל קונפליקטים בלתי פתורים, שאינם זוכים לקתרזיס עלולים לשחוק את האמון והקשר או מהצד השני, לנבוע מתוך מקום של חוסר באינטימיות.

בידוד

הפרדה פיזית ורגשית יכולה להוביל לירידה נוספת באינטימיות ובחיבור. בני זוג אשר מתחילים לרווח פעילויות משותפות ומשקיעים את רוב זמנם בפעילויות נפרדות במקום לבחור בחוויות משותפות מעידים כי יחד עם המרחק הפיזי נפגמת גם תחושת האינטימיות ושהם חווים חוסר אינטימיות בזוגיות שלהם.

 

סיבות לחוסר אינטימיות במערכות יחסים

מספר גורמים יכולים לתרום לחוסר אינטימיות במערכות יחסים ולכרסם בעמידותה. לא כולם בהכרח קשורים באופן ישיר למערכת הזוגית, אך הם בהחלט משפיעים על תפקודה הבריא.

מתח וחרדה

רמות גבוהות של מתח וחרדה עלולות להוביל לנסיגה רגשית ולירידה בחיבה הפיזית. לחצי החיים המודרניים, לחץ בעבודה וחששות כלכליים ועוד ועוד, עלולים להלחיץ ולחנוק מערכות יחסים.

התמוטטות מערך התקשורת

כישורי תקשורת לקויים או הימנעות משיחות קשות עלולים ליצור ריחוק רגשי. ללא תקשורת יעילה ומקרבת, בני זוג עשויים להרגיש בלתי מובנים ומחוסרי מערך תומך ובכך לאבד את המצרך הכל כך יקר- אינטימיות.

קונפליקטים מתמשכים

חילוקי דעות מתמשכים ובעיות בלתי פתורות עלולים לשחוק את האמון והאינטימיות. לעיתים קונפליקטים מונעים ממטען רגשי שאנחנו סוחבים מעברינו טרום מערכת היחסים אל תוך הזוגיות או לחילופין פגיעות ותלונות מארון השלדים שאינן מטופלות כראוי ויוצרות מחסומים לקרבה.

טריגר השינויים

אירועי חיים גדולים, כמו לידת ילד, החלפת עבודה או מעבר דירה, עלולים לשבש את הקשר האינטימי בין בני הזוג. מעברים אלו דורשים הסתגלות ויכולים להעביר את המיקוד באופן זמני הרחק ממערכת היחסים, לחשוף שוני מהותי ולזרוק אתכם היישר לזרועות הקונפליקט המתמשך.

בעיות בריאות רגשיות או גופניות

בעיות נפשיות, כגון דיכאון או חרדה, ובעיות בריאות גופניות עלולים להשפיע על היכולת של האדם לשמור על אינטימיות. אתגרים בריאותיים סופחים את האנרגיה והזמינות הרגשית של בן הזוג.

 

טיפול בהול- מה עושים כשאין אינטימיות בזוגיות?

פתרון למצב בו חוסר האינטימיות הולכת ומשתלטת דורש מאמץ מכוון, מחויבות ומאמצים יזומים משני בני הזוג. כולנו יודעים שבשביל כבוד, צריך לעבוד. הינה כמה אסטרטגיות שיכולות אולי לחלץ אתכם מהמצב:

תקשורת פתוחה

עודדו דיאלוג כנה ופתוח על רגשות, צרכים ודאגות. טיפול זוגי יכול לספק מרחב בטוח ואובייקטיבי לשיחות אלו. טכניקות כמו הקשבה פעילה ותגובות אמפתיות יכולות לטפח הבנה טובה יותר. אם אין בידכם את הכלים או היכולת הרגשית להעניק סוג כזה של תקשורת מקרבת, מומלץ להיעזר באיש מקצוע שילווה אתכם בתהליך המורכב. דוקטור אורית ארבל מייסדת גישת המרתון הזוגי, המרתון מציע תהליך קצר וממוקד בו שני בני הזוג מקבלים ארגז כלים מעשי לצליחת המהמורות.

בניית אמון מחודש

עבדו על בנייה מחדש של אמון על ידי היותכם עקביים ושקופים אחד עם השני. אמון הוא אבן היסוד של יחסים בכלל ואינטימיות בפרט, תיקון אימון שבור הוא מהלך מורכב אשר דורש זמן ומאמץ עקבי. אין תרופת קסם ועליכם לאסוף את השברים ולטפל בחתכים בעדינות המתבקשת.

זמן איכות

מתן עדיפות לבילוי זמן איכות משותף, עיסוק בפעילויות ששני בני הזוג נהנים מהם. חוויות משותפות יכולות להצית מחדש את הקשר וליצור סל זיכרונות חיוביים שאולי יצליחו לגנוז את הישנים הפחות מוצלחים, כשהפנים קדימה.

חיבה גופנית

הגבירו מגע פיזי והתנהגויות המבטאות חיבה, גם אם זה מרגיש מביך בהתחלה. קרבה פיזית יכולה לעזור לגשר על פערים רגשיים ולחזק את תחושות האהבה והביטחון.

פנייה לעזרה מקצועית

התייעצות עם מטפל זוגי, כמו דוקטור אורית ארבל, יכולה לספק הכוונה ותמיכה מקצועית. התערבות מקצועית מציעה אסטרטגיות מותאמות לטיפול בבעיות ספציפיות בתוך מערכת היחסים שלכם.

 

איך ניתן למנוע את ההתדרדרות

באווירה אופטימית זו אומר כי ניתן ואפשר להקדים תרופה למכה ובמקום לתקן מצב, להימנע ממצב. הינה כמה רעיונות כיצד לעקוף מסלול שוחק אינטימיות. אם תרצו- כביש מהיר להצלחה:

  1. צ'ק-אין בשוטף – תזמנו צ'ק-אין קבוע ובו תדונו במצב הקשר. תוכלו לזהות כשלים בהתהוותם ולטפל בבעיה כשהיא עוד קטנה. תקשורת עקבית יכולה למנוע מבעיות זבוב להסלים ולהפוך לבעיות פיל.
  2. מטרות משותפות- הציבו מטרות הדדיות ועבדו למענן יחד, תוך טיפוח תחושת עבודת צוות וחיבור. מטרות משותפות בכוחן לחזק את הקשר וליצור תחושת אחדות המיוחדת ושמורה רק לכם.
  3. שמירה על בריאות גופנית- עיסוק בפעילויות המקדמות בריאות גופנית משפיע לטובה על הרווחה הרגשית הכללית. פעילות גופנית ואורח חיים בריא מגבירים את מצב הרוח והאנרגיה, משפיעים ומשפרים על הדרך את הדינמיקה של מערכת היחסים.
  4. אינטליגנציה רגשית- שיפור ובחינה מתמדת של אינטליגנציה רגשית על ידי הבנה וניהול יעיל של רגשות. להיות מכוונים למצבים הרגשיים זה של זו יכול לשפר את האמפתיה והתמיכה בתוך מערכת היחסים. לא פשוט לפתח אינטליגנציה רגשית, אך גם לא בלתי אפשרי.
  5. הבעת הערכה- הביעו באופן קבוע הערכה והכרת תודה זה לזה, תוך חיזוק רגשות חיוביים. הכרה במאמציו ובתכונותיו של זה יכולה לחזק את הקשר הרגשי.
  6. פעילויות מרגשות- להגדרה זו נכנסים תחומי העניין שלכם. יש מי שיקבלו קיק של ריגוש ממפגש גרופים של הארי פוטר ויש מי שחייב לשלב צניחה חופשית במסגרת הריגוש. השתתפו בפעילויות חדשות, צאו להרפתקאות חד יומיות ושמרו את הקשר רענן ומרגש. חוויות אלה משחררות כמויות מכובדות של אנדורפינים שבכוחם להצית מחדש את התשוקה וליצור התרגשות משותפת, כזו הדומה להכרות הראשונית שלכם. תודו שהתגעגעתם.
  7. תמיכה רגשית- לספק תמיכה רגשית בזמנים מאתגרים, להפגין אמפתיה והבנה זה בייסיק. להיות מקור אמין לתמיכה יעמיק את האמון והאינטימיות.

 

יצירת אינטימיות באמצעות תקשורת

לא ניתן להמעיט בחשיבותה של תקשורת אפקטיבית ליצירת ושימור אינטימיות. נתעכב על זה לרגע-

הקשבה פעילה- תרגלו הקשבה פעילה על ידי התמקדות מלאה במילים של בן הזוג, שיקוף ותגובה עניינית הנוגעת בתכנים שהועלו. הקשבה פעילה מעבירה מסר של כבוד ונכונות להבין, לשנות ולעזור במידת הצורך.

פגיעות- שיתוף מחשבות ורגשות אישיים, הרשו לעצמכם להפגין גם פגיעות מול בן הזוג, אפשרו לקשר שלכם להיות רגשי ועמוק כזה שאינו מבוסס רק על תפעול משימתי ורדידות רגשית.

שפה חיובית- על מנת לייצר דינמיקה חיובית במהלך שיח ואולי אף להימנע מחיכוכים, שימו לב למרכז הכובד של השיח שלכם. האם הוא מוטה לכף זכות או דווקא לכף חובה. השתדלו במודעות לבחור בנוסחים חיוביים. שפה חיובית ומאשרת במהלך שיחות תסייע בבניית סביבה תומכת ותיתן מענה גם במקרה של קונפליקט מורכב.

 

לסיכום

אינטימיות במערכות יחסים היא מרכיב על בשותפות בריאה ומספקת. בהבנת הסימנים של מחסור באינטימיות, התייחסות לסיבות השורשיות ויישום האסטרטגיות לשמירת האינטימיות, תוכלו לטפח קשר עמוק ומספק יותר. התמקדות בתקשורת פתוחה, כבוד הדדי ומאמץ מתמשך על מנת לייצר קשר גמיש ואינטימי שעומד במבחן הזמן.

איך להחזיר את האינטימיות לזוגיות

תוכן עניינים

 השאירו פרטים

טופס עמוד צרו קשר

ד”ר אורית ארבל

ד"ר אורית ארבל מפתחת שיטת הטיפול הידועה כ”מרתון הזוגיות הפרטי”
הביאה את יסודות השיטה מארצות הברית לישראל לפני למעלה מ- 20 שנה.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

פעילויות לזוגות בבית

ערב רומנטי פעילויות לזוגות בבית

להישאר בבית לא אומר שרומנטיקה וכיף צריכים להדחק הצידה ולשבת לבד בחושך. לפעמים, כשהשגרה דוחקת והאילוצים מתרבים, הרצון לפעילויות וחוויות משותפות מאותגר קשות. אין פלא שהמשיכה לכורסא בסלון הופכת לפסגת…

קרא עוד »
חוסר ביטחון בזוגיות

חוסר ביטחון בזוגיות – כל סודות הביטחון במערכת יחסים

חוסר ביטחון במערכות יחסים הוא נושא שכיח המשפיע על זוגות רבים, לעתים קרובות מוביל למצוקה רגשית משמעותית ובמקרים חריפים להתמוטטות התקשורת בין בני זוג. הדבר עלול לעטות פנים שונות ולבא…

קרא עוד »

תקשורת מקרבת בין בני זוג

תקשורת היא מילה גדולה ומסועפת. עוד משחר הימים, בעידן שהסתובבנו על הכדור במראה קופי, עוד לפני שגידלנו מוח ופתחנו שפה מילולית, תקשרנו. בעלי החיים סביבנו מתקשרים כל הזמן. התקשורת הינה…

קרא עוד »

יחסים בין בני זוג, זה אף פעם לא פשוט…

יחסים בין בני זוג הם מצד אחד תופעה כל כך נפוצה שנראה שממש נועדנו לקיים כזו מערכת יחסים, ומהצד השני, כל מי שנמצא בתוך מערכת יחסים יודע ויודעת שזו מערכת…

קרא עוד »
זוגיות מאושרת

זוגיות מאושרת- מדריך חצי מקיף ליצירת אושר משותף

זוגיות היא אחת התחנות המרכזיות והמהותיות בחייו של אדם, האושר שהיא יכולה להביא יכול להיות מדהים ומעצים כשבאותה מידה זוגיות נטולת אושר בכוחה לעשות בדיוק את ההפך. האם יש סוד…

קרא עוד »
חרדת נטישה בזוגיות

האם אתם סובלים מחרדת נטישה בזוגיות? בחנו את עצמכם

חרדת נטישה היא מצב פסיכולוגי המתאפיין בפחד עמוק ומתמשך מפני נטישה על ידי אחרים והישארות "לבד". ככל שהאדם כלפיו ישנו החשש מחזיק בחלק משמעותי יותר בחיי הסובלים מחרדת נטישה, כך…

קרא עוד »

צרו איתנו קשר לכל שאלה »

טופס עמוד צרו קשר
דילוג לתוכן