אדישות פעמים רבות נדמית לנו כ"פעולה" לא מזיקה. אם בכלל אפשר לקרוא לה פעולה, כי הרי עיקרה של האדישות הוא אי הפעולה. אך בתחום בו מעורב כל כך הרבה רגש כמו תחום הזוגיות, אדישות יכולה להיות לא רק מזיקה אלא אף כזו שמנחיתה מכת מוות על הזוגיות. אז אל תהיו אדישים אליה – אדישות בזוגיות – מה עושים איתה?
לאדישות בזוגיות פנים רבות, יש שיקראו לה שחיקה בזוגיות, יש שיראו בה חוסר תקשורת עם בן הזוג או זוגיות כושלת לא פחות, ויש שיתהו בינם לבין עצמם איפה טעו ואיך זוגיות צריכה להיות. איך שלא תקראו לה, דעו לכם שאתם לא לבד. אדישות בזוגיות זוהי תופעה חוצת תרבויות ואוקיינוסים ותוכלו למצוא אותה בכל שפה. הבשורה הטובה – יש מה לעשות כדי לשפר את המצב.
בין אם זו תוצאה של מערכת יחסים ארוכת טווח, שינוי בדינמיקה היומיומית, או התקדמות טבעית של הזמן, אדישות במערכות יחסים היא תופעה המציבה אתגר משמעותי לזוגות ברחבי העולם. במאמר זה אנסה להקיף ולצלול להיבטים של אדישות במערכות יחסים, להציע הבנה מעמיקה של הנושא והצעות להתגברות על קשיים מסוג זה.
שורש האדישות בזוגיות
אדישות במערכות יחסים אינה אירוע יחיד אלא תוצר לוואי של גורמים שונים. לחצים רגילים בחיים, שגרה שוחקת, תקשורת לקויה עם בן/בת זוג, חוסר שביעות רצון בחיים האישיים או המקצועיים, או היעדר פעילויות ותחומי עניין משותפים הם מהמבשרים הנפוצים ביותר.
מחקר שהתפרסם ב-Journal of Marriage and Family (2018) מצביע על כך שחוסר תקשורת עם בן הזוג היא הסיבה השכיחה ביותר, המהווה כ-67% מהמקרים המדווחים של אדישות ביחסים. גורמים מהותיים נוספים כוללים היעדר פעילויות משותפות (24%) ואי שביעות רצון אישית (9%).
הפרמטרים לאיתור אדישות במערכת יחסים
אדישות במערכות יחסים רומנטיות יכולה להיות מושפעת מפרמטרים או גורמים שונים, אשר נותחו בהרחבה בתחום הפסיכולוגיה וחקר הזוגיות. בעוד שגורמים אלה יכולים להיות מאוד אינדיבידואליים, מספר גורמים משותפים זוהו בספרות המדעית.
התמוטטות המערך התקשורתי
הספרות מציינת באופן עקבי שתקשורת לקויה היא אחד המנבאים המשמעותיים ביותר לאדישות במערכת יחסים. כאשר זוגות אינם מצליחים לבטא ביעילות את רגשותיהם, צרכיהם וציפיותיהם, הדבר עלול להוביל לאי הבנה, חוסר שביעות רצון, ובסופו של דבר ניתוק רגשי או אדישות.
סכסוך לא פתור
קונפליקטים לא פתורים או כאלו המנוהלים בצורה לקויה עלולים להוליד טינה, אשר לאורך זמן יכולה להפוך לאדישות. התחושה שאי הסכמות בנושאים מסוימים, נקודות מבט שונות על החיים אינן מובנות או מכובדות ואינן מגיעות לכדי הכרעה או מטופלות בחוסר ביעילות, זו תחושה היכולה להוביל לנסיגה רגשית ולריחוק בין בני הזוג.
משך מערכת היחסים
מחקרים מצביעים על מתאם בין משך הקשר לבין הסבירות לחוות אדישות. עם הזמן, בני זוג עלולים ליפול לשגרה ולדפוסים שעלולים להוביל לחדגוניות, לחוסר ריגוש או התלהבות בקשר. כך שלמעשה אם אתם בזוגיות ממושכת קחו בחשבון את אפשרות הבלאי הסביר ואל תמהרו להספיד.
לחץ חיצוני
גורמי לחץ חיצוניים, כגון לחץ הקשור לעבודה, לחץ כלכלי או קשיים סביב ילדים או בני משפחה אחרים, יכולים להסיט את תשומת הלב והאנרגיה הרגשית מהקשר, מה שעלול להוביל לאדישות. תיאוריית הלחץ-תגובה מציעה שגורמי לחץ אלו יכולים להציף את מנגנוני ההתמודדות של הפרט, ולפגוע ביכולתו לשמור על מעורבות רגשית במערכת היחסים שלהם.
ציפיות שלא נענו
פערים בין ציפיות למציאות בזוגיות עלולות להוביל לחוסר שביעות רצון ולייצר טינה ומרמור. הדבר יכול להתרחש בהיבטים שונים של מערכת היחסים, כגון אינטימיות רגשית, פעילות מינית, אחריות משותפת או רמת המחויבות לקשר, כל זאת תחת התרוץ הנדוש: "סליחה מלצר, זה לא מה שהזמנתי…".
ראוי לציין כי הפרמטרים הללו קשורים זה בזה, והשפעתם יכולה להשתנות מאוד ממערכת יחסים אחת לאחרת. ככזו, בדרך כלל נדרשת גישה הוליסטית כאשר מתייחסים לאדישות במערכות יחסים, תוך התחשבות במשחק הגומלין המורכב של גורמים שונים אלו.
השלכות של אדישות
אדישות בזוגיות, אם לא ניתן לה מענה, עלולה להוביל לתוצאות הרסניות. המצב יכול לגרור לסחף רגשי בין בני הזוג, וכתוצאה מכך תחושות של בידוד, בדידות וחוסר שביעות רצון. יתרה מכך, זה יכול גם להוביל לדיכאון, חרדה ובעיות נפשיות אחרות. לבסוף ללא טיפול זוגי עלולים בני הזוג להחליט על סיום היחסים ופירוק החבילה. זאת מתוך מחשבה שהם הגיעו למבוי סתום ולא פעם לחוסר רצון או אמונה שניתן לתקן ולהפריח מחדש את השממה.
האם אדישות היא נורמלית?
חוויה של תקופות אדישות בזוגיות אינה בהכרח אינדיקציה למערכת יחסים לא מתפקדת. כבני אדם, המצבים הרגשיים שלנו משתנים ומתפתחים, וזה נורמלי לחלוטין. עם זאת, כאשר אדישות כזו הופכת לכרונית ומתחילה להשפיע על איכות החיים של בני הזוג, יש להתייחס לכך ברצינות. רצוי להתחיל לנקוט פעולות לשיפור המצב ויפה שעה אחת קודם. על מנת לקבל הדרכה וייעול ומקסום התהליך ותוצאותיו רצוי להיעזר בטיפול זוגי מומלץ. אנשי מקצוע שילוו אתכם בדרך אל ההתרגשות המחודשת עשויים להביא להצלחות ממשיות.
לצאת מהאדישות
אז איך אפשר לעזור לעצמכם ולבן הזוג להתגבר על אדישות במערכות יחסים? להלן מספר טיפים המבוססים על המלצות של האיגוד האמריקאי לטיפול בנישואין ומשפחה-
תקשורת פתוחה
אחד הסממנים לאדישות בזוגיות אם לא אחד הגורמים המהותיים הוא מה שנחווה כחוסר תקשורת עם בן הזוג, או תקשורת לקויה. עליכם לעודד דיאלוג כנה ופתוח על רגשות, פחדים אמיתיים ורצונות אחד של השני. זה יאפשר לשני בני הזוג להבין זה את זה טוב יותר ועוזר לטפל באי הבנות ובתחושת הבדידות על אף הביחד. אותה תחושת בדידות הנחוות על בסיס יומיומי היא קשה ועלולה לדרדר את בן הזוג למחוזות מרחיקי לכת.
פניה לעזרה מקצועית
אם המצב נראה מעבר לשליטה, פנייה לעזרה ממטפל זוגי מומלץ יכולה להיות מועילה ביותר. מטפלים מספקים פרספקטיבה בלתי משוחדת ואסטרטגיות יעילות להתגבר על אדישות. כל שתצטרכו לעשות מעבר לטיפול הוא ליישם את המלצות המטפל בהתמדה ועם הזמן להתחיל לראות את תוצאות המאמצים שלכם.
עסקו בפעילויות משותפות
כל מטפל או איש מקצוע בתחום הזוגיות ידע להגיד לכם כי ארגז החוויות והזיכרונות המשותפים שלכם הוא בעל חשיבות עליונה. כשאתם בונים לעצמכם עולם חוויות פנימי משותף אתם מייצרים לעצמכם חזית אחת מאוחדת סביב אותו תחום עניין ומכניסים צבע משותף לשגרה האפרורית. מצאו לעצמכם עיסוק שהוא רק לכם. בין עם תהפכו למבקרי מסעדות, רצי מרתון או גולשי גלים. עשו זאת יחד ושברו את הקו הרציף והבלתי משתנה של חיי היומיום שלכם.
הפגינו הערכה ופרגנו
מעשים קטנים של חסד ומילות הערכה יכולות לגרום לשותף שלכם להרגיש מוערך ואהוב. התחושה שהוא לא שקוף גם בתוך המרוץ הגדול של החיים, שבן הזוג רואה אותו, חושב עליו, זוכר שהוא קיים היא תחושה מרוממת והאפקט שלה יחזור אליכם כמו משהו קר בלב מדבר.
לסיכום
אדישות בזוגיות היא סוגיה שכיחה אך מורכבת איתה מתמודדים זוגות רבים. אתם לא לבד. בעוד שאדישות מדי פעם היא חלק מהשפל הרגשי הטבעי, אדישות עקבית ומתפשטת דורשת תשומת לב ונקיטת פעולה. אין מתכון גנרי לשאלה איך זוגיות צריכה להיות או להראות, אבל באמצעות תקשורת יעילה, טיפול זוגי, פעילויות משותפות והערכה הדדית, אפשר להדליק מחדש את האור על היחסים שלכם ולחזק את הקשר בזוגיות. בואו נזכור שכל מערכת יחסים עוברת שלבים, ועם אהבה, סבלנות ורצון אמיתי להתחבר מחדש, אפשר להתגבר גם על המכשול הזה.
תוכן עניינים
השאירו פרטים
ד”ר אורית ארבל
ד"ר אורית ארבל מפתחת שיטת הטיפול הידועה כ”מרתון הזוגיות הפרטי”
הביאה את יסודות השיטה מארצות הברית לישראל לפני למעלה מ- 20 שנה.